Kakšno obutev izbrati za dolge sprehode v naravi?

Delo od doma in nezmožnost za ukvarjanje z običajnimi hobiji bo spodbudilo tudi tiste, ki ne marajo zime, da gredo ven in se pogosteje sprehodijo. Že sam sprehod ima številne pozitivne učinke na naš organizem, bivanje na prostem pa se priporoča prav vsem. Preden se podamo na sprehod in na prosto, se moramo opremiti s toplim in kakovostnim parom obutve.

 

Dolg sprehod po mestnih ulicah

Za dolg sprehod po mestu je dovolj, da imate na nogah tople in udobne škorenjce, ki vas bodo greli. Nizki škornji s krznom bodo zagotovo prevzeli levji delež, saj se boste domov vrnili utrujeni od hoje, vendar spočiti od stresa. Si lahko želimo še kaj več? K termo obutvi si nadenite najljubši zimski komplet: kapo, šal in rokavice. Dodajte še toplo jakno in pripravljeni ste za sprehod po mestu.

 

Bivanje na prostem

Za bivanje v naravi moramo biti dobro pripravljeni, saj znajo biti vremenske razmere pozimi izjemno spremenljive in vas lahko preseneti dež ali sneg. Obutev za hojo v naravi mora biti topla in vodoodporna, da bi vaša pustolovščina potekala gladko brez prezeblih in mokrih nog. Glede na to, kakšen podvig načrtujete, izberite obutev, ki vas ne bo pustila na cedilu. Planinski čevlji so rezervirani za tiste najdrznejše, za druge pa bodo primerni zimski termo čevlji

K ustrezni obutvi je pomembno izbrati kakovostne nogavice, saj se morate počutiti udobno in varno. Dobro je vzeti tudi nahrbtnik, v katerega boste spravili steklenico z vodo, rezervni par nogavic in kakšen prigrizek. 

Zelo pomembno je, da so čevlji res udobni in da se v njih dobro počutite. Izkušeni planinci svetujejo, da se v nakup obutve podate popoldne ali zvečer, saj je takrat stopalo zaradi nabiranja tekočine večje. Vzemite si dovolj časa za pomerjanje in vedno pomerite levi ter desni čevelj.