Search Facebook F YouTube rss Twitter Instagram Triangle Bars Times

Kako ustvariti privlačen Instagram flatlay

Vsi, ki mi sledite na instagramu @zagoricnikzala (www.instagram.com/zagoricnikzala) veste, da sem ljubiteljica fotografij narejenih z višine – flatlay fotografij. Skoraj vsaka druga fotografija na mojem Instagram profilu je narejena na ta način. Odkrila sem že kar nekaj trikov za čim boljšo flatlay fotografijo in danes jih nekaj delim z vami.

#1 SVETLOBA

Pod prvo točko se nahaja najpomembnejši trik – naravna svetloba. Najboljši rezultat boste dosegli, če boste fotografirali pri naravni svetlobi, brez dodanih umetnih svetil, saj se boste s tem izognili nepotrebnim sencam in toplim odtenkom, ki jih oddajajo umetna svetila.

#2 KOMPOZICIJA

Instagram je svet za ljudi, ki obožujejo estetiko. Da bo vaš profil deloval kompozicijsko urejen, morate o njem razmišljati kot o celoti, hkrati pa biti pozorni tudi na posamezne fotografije. Stremite k urejenosti in ortogonalnosti. Če se odločite za razmetanost predmetov na fotografiji, vseeno pazite na ortogonalnost. To lahko dosežete na primer s podlago z vzporednimi črtami. Vedite pa tudi, da vam za najboljši efekt v kader ni treba ujeti celotnih predmetov – če jih delno odrežete, boste namreč ustvarili še bolj zanimivo fotografijo.

#3 BARVE

Barve so eden izmed ključnih elementov Instagram sveta. Nekateri glede na barvno tematiko gradijo svoj celoten profil in ravno tovrstni profili so zelo uspešni. Barve so odvisne od tega, kakšna želite da izgleda vaša celota. Imate raje hladne barve? Uporabljajte hladne odtenke tudi na posameznih fotografijah in se držite istih barv ves čas – tako boste ustvarili enotno celoto. Enako velja za tople odtenke. Sama imam sicer raje hladne tene, zato se odločam za barve kot so siva, roza in vse pastelne barve, včasih pa rada dodam tudi kakšen topel element – najraje les. Prav tako velja, da so svetlejše barve bolj učinkovite. Z belim ozadjem lahko ustvarite fotografije, ki delujejo bolj sveže in manj zapolnjene.

#4 ŠTEVILO PREDMETOV

Vprašanje, do katerega boste zagotovo prišli je, kdaj je na sliki preveč predmetov in kdaj jih je premalo. Odgovora na to vprašanje žal ni. Vsekakor pa se lahko držite tega pravila: ko fotografirate majhne predmete, jih lahko uporabite veliko več, kot ko fotografirate večje predmete. Takrat je bolje, da jih uporabite manj, saj zapolnijo veliko več prostora. Vedno pazite tudi, da ostane nekaj prostora praznega. Na ta način fotografija nikoli ne bo delovala prenatrpana. Število predmetov pa je odvisno je tudi od tega, na katerem predmetu je pozornost. Če želite pozornost na enem predmetu, potem dodajte le nekaj manjših, ne preveč, da se glavni predmet med njimi ne izgubi.

#5 KROGI

Za konec vam razkrivam še eno majhno skrivnost. Krogi na fotografijah delajo čudeže. Naj bo to okrogla deska, miza, kava v lončku, krožnik ali pa krhelj pomaranče – fotografija s krogom vedno deluje bolj estetska in privlačna. Če pogledate moje flatlay fotografije boste ugotovili, da sem na skoraj vsaki uporabila okrogel predmet. Preizkusite ta trik in mi sporočite, kako se obnese pri vas. 😉

Veliko zabave pri ustvarjanju popolnih Instagram flatlay-ev vam želim!

Vir fotografij: Instagram @zagoricnikzala
www.instagram.com/zagoricnikzala

 

Zala Zagoričnik

Zala Zagoričnik

Sem 22-letna študentka arhitekture, s strastjo do mode, fotografije in polna ustvarjalnosti. Sem večni romantik, filmov ne gledam brez vodoodporne maskare. Obožujem dobre slaščice, modne dodatke, čudovito opremljena stanovanja, pastelne barve, vonj jutranje kave in občutek, ko se v svojem outfitu počutiš popolno. Že celo življenje me spremlja strast do pisanja in velika želja po lastnem kotičku na spletu, ki se je uresničila z blogom Zalabell.